Dag 10: Dompaire - Port-sur-Saône (8/6)
8 juni 2024 - Port-sur-Saône, Frankrijk
Als je in je eentje in een restaurant gaat eten, krijg je een 'slecht' tafeltje, zo gaat het verhaal. Gisteravond werd ik inderdaad in soort van nis weggezet.
Daar werd ik vanmorgen bij het ontbijt weer naartoe geleid. En ze spreken geen woord buiten de pieren. Maar met een prima plat du jour voor 12,90 hoor je mij niet klagen.
Om weer terug op de Groene Weg te komen, had ik zelf een route uitgestippeld en dat pakte deze keer goed uit. Stille landweggetjes en mooie vergezichten. Ik voelde me klein: van boven gezien niet meer dan een nietig stipje in uitgestrekte landerijen en natuur, zo stel ik me voor. Vandaag ben ik de Haute Saône binnen gefietst en er komt zo langzamerhand meer bos, het wordt me duidelijk waarom deze route de Groene Weg heet.
Bij de koffiestop vroeg ik me af wat COVID voor een cultuurshock moet zijn geweest voor de Fransen. Iedereen die binnen loopt, geeft de aanwezigen een hand of 2 zoenen. Die gewoonte is dus blijkbaar weer helemaal terug, hoe hebben ze dat tijdens COVID ervaren?
Bij die koffie stops worden overigens mijn bidons niet alleen gevuld maar er worden ongevraagd ook ijsklontjes bij bijgedaan (gisteren en vandaag). Aardige barmannen, die Fransen. Overigens was het niet erg warm, na de middag heb ik ook wat buien gehad. Tussen de middag op een dorpsplein kunnen schuilen en lunchen, onder een boom waarvan ik het merk niet weet.
En ik kwam onderweg deze tegen in het plaatsje Claudon.
Passage van de Tour de France in 2017. Heb het even opgezocht: 6e etappe, vlak ( 1 punt berg klassement slechts), gewonnen door Marcel Kittel. Pfft, waarschijnlijk worden de klimmetjes die ik doe, niet eens genoemd in de Tour.
Om 16 uur ben ik aangekomen in een ruime AirBNB in Port-sur-Saône. Aparte slaapkamer voor de fiets.
Morgen rustdag.
Vandaag gefietst: 84 km