Dag 16: St Jean-de-Bournay- Romans sur Isere (14/6)

14 juni 2024 - Romans-sur-Isère, Frankrijk

Ik heb geslapen in La Ferme d' André, een café, hotel en restaurant in één, verzamelplaats voor de lokale bevolking. De alleraardigste uitbaatster runt waarschijnlijk ook de even verderop gelegen tattooshop of is er vaste klant. De hotelkamer was zo'n oude meuk, dat ik niet in het restaurant wilde eten, uit principe dus. Ik ben naar de pizzeria vlak bij gelopen.

Wel heb ik vanmorgen het ontbijt genomen te midden van de locals die er koffie aan de bar komen drinken. Met één van hen maakte ik een praatje en vertelde dat ik vandaag naar Romans zou gaan fietsen. Hij maakte een gebaar van veel klimmen en een beetje dalen. Hoe waar was dat! De muziek tijdens het ontbijt: Highway to Hell (AC/DC) Think (Aretha Franklin) en Staying Alive (Bee Gees). Dat had ik als voorspelling moeten opvatten.

Om op de route te komen, had ik iets gepland mbv Komoot, een navigatie app voor fietsers. Doordat fietsers hun routes uploaden en delen, weet Komoot waar je kunt fietsen. Voorwaarde is wel dat je dan het juiste fietstype invult. Dus niet je mountainbike route uploaden en dan zeggen dat je op je racefiets was. Nou, ik heb vanmorgen zo'n route gereden: van asfalt naar losse stenen, naar een smal bospad dat op het WK mountainbike niet zou hebben misstaan.

Bospad

Nou kan mijn fiets (de Hummer onder de tourfietsen) best iets hebben, maar dit ging fout. Het had geregend, dus het was glibberig, met diepe geulen, een highway to hell. Ik dacht nog, als ik hier val, zullen ze nog moeite hebben me te vinden. En laat ik nou toch vallen, achterwiel zoog zich vast in een geul en ik kon hem niet meer houden. Zelf had ik niks, maar spiegel afgebroken, voorstandaard zat vast (bleek later) en achterrem werkte niet zoals het zou moeten.

Modder close up

Balend kwam ik op de route, toch maar gewoon doorfietsen. Stuit ik na 5 km op een route barree. Zag er serieus uit, dus ik besloot de omleiding te volgen. Had ik maar nagedacht.. De omleiding hield na 1 bordje 'deviation' op... Dus met de kaart navigeren, kom ik weer op zo'n bospad terecht! Gelukkig heb ik deze overleefd, maar heb wel wat krachttermen gebruikt.

Koffie in een Tabac, waar de postbode gewoon een biertje doet om half 11, bracht me weer nieuwe moed. En die had ik nodig: het was een aaneenschakeling van klimmetjes, zie maar:

Kaart 18 routeboek 2

Deze pagina ga ik nog eens ritueel verbranden.😖 In totaal 830 hoogtemeters, grootste aantal tot nu toe.

Omdat ik voor 5 uur op mijn overnachtingsplek (met wasmachine!) wilde zijn, heb ik flink doorgekacheld met wind tegen. Ik appte de host (Azzouz, onder WV-ers een bekende naam, maar de host heet Azzouz van voren) dat ik er om half 4 zou zijn. Zijn zoon liet mij binnen. Poort met oprijlaan, prachtige ruime kamer en gemeenschappelijke ruimte plus terras. Was in de machine, fiets schoongespoeld met tuinslang en daarna op zoek naar een fietsenmaker. De voorstandaard heb ik zelf verholpen, spiegeltje gekocht bij fietsenmaker en remmen laten checken. Kortom, weer helemaal alive!

Opvallend vandaag: nauwelijks andere fietsers gezien.

Le Grand Serre

Vandaag gefietst: 81 km

Totaal gefietst: 1314 km

1. John van Scheijndel:
    14 juni 2024
    Ha Hette, leuk om op dagbasis jouw blogs te lezen. Mooie foto's, een beetje jaloers op het weer in Frankrijk. Jouw verhaal over de fietsenmaker deed me denken aan een komische verhaal van Bob den Uyl (ruim 50 jaar geleden geschreven) waarin hij zijn ervaringen met Franse fietsenmakers beschreef (in het kort: over 2 weken is uw fiets klaar, in België in 10 minuten probleem opgelost). Tijden zijn veranderd. Hopelijk nog mooie fietsdagen, geniet er van. John
  2. Jan:
    14 juni 2024
    Heftig Hette, toch goed afgelopen! Mooie foto's weer! Op naar de volgende etappe!
  3. Ronald Nijsen:
    Held!!
  4. Mark:
    15 juni 2024
    Jeetje Hette, een valpartij, iets waar je niet op zit te wachten, balen. Ik wil niet de wijsneus uithangen (en hier heb je hoogstwaarschijnlijk al aan gedacht) maar als je een adres hebt waar je even een laptop kunt gebruiken dan zou een optie kunnen zijn om alsnog op Eurofietsers.nl de GPX routes downloaden op je navi voor zowel de Groene Weg, Canal du Midi en het laatste deel terug via de Compostella route. Of je moet er voor kiezen om toch voor de boekjes te gaan, wel zo avontuurlijk...