Dag 7: Compiegne - Brueil-en-Vexin (28/5)
28 mei 2022 - Gargenville, Frankrijk
Gisteravond had ik wat 'accomodatie-stress'. Bij het zoeken naar een slaapplek gisteren in Compiegne merkte ik al at er veel 'complet' was. En dat gold ook voor vandaag. Mijn optie voor Henonville zat vol, volgende dorp idem. Gevolg van het lange Hemelvaartsweekend. Of het hotel uit het route boek bleek Corona eenvoudigweg niet overleefd te hebben.
Uiteindelijk vond ik een chambre d'hote iets verder van de route in Brueil-en-Vexin, maar die werd pas in de nacht bevestigd, dus dat wist ik pas s morgens. Afstand was uiteindelijk wat verder dan gedacht, maar ik was al lang blij dat ik iets gevonden had
Weinig beleefd vandaag of het moet zijn dat een vrouwelijke Gendarme mij een geschikt koffietentje wees. En de meneer die ik op straat om water voor mijn bidons vroeg, kwam terug met een fles bronwater om ze te vullen. Mijn ervaring is dat mensen je graag willen helpen met zulke dingen (In Belgie trouwens water gehaald bij een hondentrimsalon, was ook geen punt).
De route -vlak boven Parijs, Ile de France- was geaccidenteerd vandaag, bijna 700 hoogtemeters. En ja, bij dat heuveltje van 10% met scherpe bocht, moest ik toch even van de fiets. Het leuke van klimmen is natuurlijk het dalen daarna. Met meer dan 40km per uur naar beneden. De fiets is geweldig, blijft strak sturen en zwabbert niet, ondanks de 15kg bagage.
Daar moet je dan wel je plezier uit halen, want de eindeloze graan- en andere velden en de levenloze dorpjes heb je op een gegeven moment wel gezien.
Overigens haal ik mijn voldoening op zich simpelweg uit het fietsen. In de beschouwingen over deze tocht vooraf las ik dat een pelgrim beter zijn energie kan steken in het bekijken van een kerk of dorp dan in het nog verder willen lopen of fietsen. Bij mij is dat net iets anders: zodra ik ga trappen, zijn mijn hoofd en benen alleen nog maar bezig met 80 omwentelingen per minuut, mijn trapfrequentie. Daar voel ik me beter bij dan bij een kijkje in de zoveelste kerk... Dat is niet heel erg spiritueel, ik weet het. Ik zal in een van de komende blogs onder woorden proberen te brengen waarom ik dit doe.
Morgen eerst naar Chartres
Gefietst vandaag: 115 km
Gefietst totaal: 707 km
PS geen wifi hier, nieuwe foto s volgen later
Peter:29 mei 2022De kerk in Chartres is een bijzondere en wellicht. De moeite van een bezoek waard, deze kathedraal is een van de mooiste is Frankrijk met zeer mooie gebrandschilderde ramen. Ik geniet van je dagverslagen Hette, kijk nu al weer uit naar de volgende
Hette:30 mei 2022Was inderdaad indrukwekkend, Peter.